2009-05-01
 09:36:44

SÅ AVSLÖJAR DU HANS LÖGNER :D

Hittade det här i senaste numret av GLAMOUR skrivet av Carin Jonsson

Alla människor ljuger. Lögnerna kan vara oskyldiga och vita som små fjäderdun och andra gånger kan de vara förrädiska och blå. Ja, när någon  blåljuger om något som sårar, alltså. GLAMOUR har pratat med föreläsaren och programledaren Henrik Fexeus som skrivit boken "konsten att läsa tankar" för att göra dig till en levande lögndetektor. - Det finns massor av tecken som avslöjar en lögnare. Vi ljuger lättaste med ord eftersom vi tränat på det under våra liv, vi är lite sämre på att ljuga med våra ansiktsuttryck och allra sämst ljuger vi med kroppen.


Stadig Blick
Det är en vanlig uppfattning att blicken fladdrar under en lögn. Men oftast är det tvärtom, lögnaren tittar dig rakt i ögonen.
Varför?
Då många hört talas om att blicken åker iväg håller lögnaren kvar blicken.

Aktiva händer
Knäpper han med pennan eller trummar med fingrarna? Varning för att han ljuger!
Varför?
Det är stressande att ljuga. Om han anstränger sig för att verka oberörd börjar hans händer skaka till slut. Dessa handlingar är ventiler för oron.

Kalle Anka-Röst
Varning om han pratar snabbt med en ljus, hög stämma.
Varför?
Om vi känner skuld påverkar det rösten på samma sätt som när vi är arga. Vi börjar prata snabbare och högre. Känner vi däremot skam för att vi ljuger påverkar det rösten på samma sätt som när vi är ledsna. Vi blir tystare och rösten blir dovare.

Upprepning, Upprepning
En lögn målas sällan upp med större detaljrikedom. Får du sådan information, och sedan frågar samma sak, kommer lögnaren sannolikt repetera samma harang.
Varför?
En person som talar sanning tillför och drar bort information av det som sas tidigare, eftersom ett minne påverkas av allt annat som rör sig i våra huvud när vi berättar det. Men en lögnare berättar alltid exakt samma sak av rädsla för att vara inkonsekvent.

"Inte är det så..."

En lögnare talar hellre om hur saker inte är istället för vad det är.
Varför?
Det är enklare att fokusera på lögnen eftersom han är så medveten om den.

Distansering
Lögnare underviker att säga ord som "jag" och "min" och använder hellre ord som "alltid" och "aldrig".
Varför?
Genom att undvika ord som "jag" distanserar han sig från lögnen, och när han generaliserar och använder ord som "aldrig" slipper han definera vad han pratar om.

Otroligt Snack

Meningen "Du kommer inte tro på det här..." är ofta inte helt trovärdigt.
Varför?
En lögnare bekräftar misstankar genom att inleda lögnen så här, men förklarar samtidigt att de inte finns anledning till misstankar.

Herr Korrekt
Den som ljuger uttrycker sig ofta mer korrekt än annars.
Varför?
Han är spänd, vill låta trovärdig och blir därför formell.

Uuuuutdraget Tal
Du hör pauser, stammning, utdragna vokaler och "öh" när någon ljuger. Talhastigheten kan också bli långsammare.
Varför?
Det tar tid att formulera en lögn.



Hoppas ni tyckte de här var lika intressant som jag, och hoppas ni får användning av det :D Eller ska man kanske säga att hoppas ni inte behöver använda det :p



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: